Печат

ДЕЦАТА: как да ги възпитаваме и обучаваме?

 

Неотдавна в Интернет прочетох няколко статии на Юрий Морозов. Той води обучение как да изградим своя бизнес, но покрай това засяга множество други въпроси. Поразиха ме думите му за обучението на децата ни в училище. Няма да преразказвам, прочетете сами. Ето ви информация за размисъл:

Хайде да направим един експеримент, да изключим работата и бизнеса. Да си представим, че тези проблеми въобще не съществуват. И сега, щом липсват работата или бизнеса, на какво би трябвало да бъдат обучавани децата? Помислете за това.

Какво трябва да учат децата години наред, ако не е свързано с работата и бизнеса… Всеки човек има навика да се съмнява във всичко и в себе си също. Всъщност, именно на това учат децата в училище.

Всеки човек има навика да се съмнява в себе си и във всичко. Между впрочем, именно на това ни учат в училище. Ти си още малък, още нищо не разбираш, още нищо не можеш... Естествено, че не разбираш, никак не можеш да разбереш, защо в училище те учат именно на това, ако в живота слушаш разговорите на мама и татко и на останалите възрастни, които говорят съвсем различни неща. Не това, което ни учат в училище.

Казват ти: ще пораснеш - ще разбереш. Но никога не казват какво именно ще разбереш. И какво?

Случва се следното.

Губиш вяра в себе си и ще се страхуваш от всичко. Ще се съмняваш в собствените си мисли, и затова ще смяташ, че щом така са те учили, значи така е правилно. И не е твоя работа да мислиш за това. Нямаш тази отговорност.

Учат децата в училище как да работят, но не и как да живеят. Такава е истината.

Онова, което наричат социална адаптация, е изработване на робска покорност пред по-възрастните, по-силните и пред началниците, облечени във власт. Това е очевидно. И вие рано или късно ще го забележите. Ако просто поискате да погледнете. Какво ви струва? Един прост експеримент, отбивайте се в училище в продължение на три дни и ги изживейте така, както детето ви. Останете през всичките часове и изпълнете всички поставени задачи, както и децата. И ще разберете всичко!

Направете го най-накрая. Отворете си очите...

Ако можехте да видите тенденцията какво се случва с децата в училище... Как от първокласници с възторжено пламнали очи, се превръщат в циници, на 17 години вече уморени от живота.

Защо е така? Заради лъжата!

Нали всички знаят, че училищното образование няма да им позволи да реализират мечтите си, а им отнемат времето. И силите им отнемат! Така е прието.

Остани от първия до последния звънец в училище, а след това прави каквото искаш, развивай се в живота, както искаш.

Идва зрелостникът след няколко месеца в училище със своите проблеми и какво биха могли да го посъветват мъдрите училищни наставници? В повечето случаи - нищо.

Какво ще може да го посъветва учителят по география? Или учителят по литература? Той дори няма да успее да приведе примери от класиците. Сам разбира, че няма да е много уместно, все пак става дума за самия живот, не за уроци..."

И така, на какво да учим децата си? "... не можете да ги научите на нещо, което самите вие не умеете. Задайте си още един въпрос и, въпреки всичко, си отговорете: какво умеете да вършите в живота (освен работата). И на какво можете да научите децата си?"

Опитайте се да ги научите "...на общуване с природата, на умения да поставят пред себе си цели и да ги постигат (при това избягвайки общите фрази, разсъждения и дърдорене), на разбиране смисъла на онова, което правиш (защо, какво искаш да постигнеш, какво си постигнал и къде грешиш), на умения да виждат света в неговата цялост, да виждат причинно-следствените връзки, да разбират смисъла на живота, в края на краищата.

За любовта дори не споменавам, защото за нея нямате и представа. Всичко, което знаете, е фъфлене и повтаряне като папагал "обичам всички". Казал си, и вече си свободен. Любовта не се изразява в думи. А В ДЕЙСТВИЯ. НЕ В ДУМИ! И дори не в прегръдки. А в действия, каквато и да е любовта. Майките, като кукувици, подхвърлят децата си на специалистите педагози, но след това натякват на децата си, аз - казва - толкова направих за тебе...

Любовта е безкористна, неприятно е дори да се напомня за това..."

Изказванията често са резки, но верни в същността си. Не мислите ли?

Откъсите са от статията на Юрий Морозов

"Подготвительный Курс Школы Своего Дела"

 

Жанет Орфану

 

Saturday the 17th. ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!