Печат

Откровено за здравето

 

Неотдавна имах среща с един бизнесмен. Посетих го в офиса му и трябваше да почакам – провеждаше интервю с кандидати за работа в неговата фирма. След като избра трима от тях, той им заяви: ”Аз ще ви създам условия и достатъчно доходи, за да изхранвате децата си. Виждам, че сте подготвени. Ако не знаете или не умеете - ще ви науча. От вас обаче искам вие лично да мислите за хляба на децата си, както аз мисля за хляба на моите деца.” Бях шокиран! С няколко думи този човек изрази цялата мъдрост, скрита в понятията дисциплина и отговорност.

Веднага направих аналогия с взаимоотношенията между болните хора и техните лекуващи. За какво отиваме при лекаря? Нали за да подобрим живота на нашите деца – собствените ни телесни клетки. И кой трябва да мисли за тях – докторът или ние? Колко наивно очакваме лекарят да се грижи за нашите клетки, а той давайки си вид че е така, в същото време мисли единствено за неговите собствени. Това не е осъдително, човекът живее от професията си и мисли за себе си, а това е справедливо. Кандидатите за работа са били подготвени преди да дойдат на интервюто, а ние подготвени ли отиваме за срещата с лекаря? Искаме и очакваме помощ от него, а му поднасяме телесната си и мисловна мръсотия. Изкъпването и чистите дрехи не са достатъчни. Честни ли сме да си го признаем?

Както при всеки ремонт, така и при лечението първата стъпка е да се почисти обекта основно, до блясък. След това трябва да се осигури нужната енергия и подходящите материали. Лекарят е майсторът, който ще ремонтира повредените части, но да се занимава с почистване и с друга “черна”  дейност  не е негова работа. Всъщност той и не я прави, боядисва върху ръждата и клиентът е доволен, но за кратко време. Така ще бъде и занапред, ако всеки болен преди посещението си при лекар не изпълни задължителната профилактика – подготовка на тялото и психиката. Ето моите девет препоръки:

1.                    Внесете умствен и емоционален порядък в мислите си. Освободете се от негативни преживявания – страх, завист, високомерие, злоба и омраза.

2.                    Повишете рязко енергетиката на организма, като дадете почивка на храносмилателната система – яжте по-малко.

3.                    Спазвайте триединството – по 8 часа труд, развлечения  (спорт, хоби, културни занимания, благотворителност), сън (здрав и спокоен – рано лягане и ставане).

4.                    Отдръпнете се от обкръжението на скептиците и отчаяните.

5.                    Изберете си цел и стимули за постигането й – няма значение за какво се отнася, стига да не вреди никому, включително и на вас.

6.                    Дойде ред и на “къщичката” ви. Вие си почистете вътрешните органи, а билките, хранителните добавки и метаболитните добавки ще изчистят организма на клетъчно ниво.

7.                    На мястото на увредените трябва да дойдат здрави клетки. Строителните материали се съдържат в храната и добавките към нея.

Храната ви, освен че трябва да осигури пълния баланс от белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерални вещества, трябва да съдържа витамини, хормони, ензими или суровина за производството им в организма. За биохимичните процеси са нужни активно действащи вещества, някои от тях с изразена антиоксидантна активност. Основните хранителни съставки, ензимите – природни катализатори, водата за пиене и енергията осигуряват безпроблемно взаимодействие на молекулите, осигурявайки нормален обмен на веществата. Като прибавим окси-регулационните процеси – дишане и издишване, получаваме пълната картина, наречена живот.

8.                    Не забравяйте чистия въздух и движението – най-добре е да ги комбинирате.

9.                    След като изпълните всичко казано дотук и е останало нещо за оправяне, тогава идете при лекаря. Той ще ви излекува – уверявам ви.

Ако сте възприели всичко написано дотук, допускам, че ще ви обземе желание да решите собствените си или  на вашите близки проблеми по описания по-горе начин. Решението ви ще е мъдро, но не забравяйте, че ще ви противодействат досегашните ви навици, междуличностни отношения, прием на вещества и други подобни, активно допринесли за сегашното ви здравословно състояние. Това са подводни камъни, в които може да се разбие ентусиазмът ви, ако в ролята на контрол не застане собственото ви позитивно мислене. Съвременният човек е подложен на тотална атака да го лекуват. Отвсякъде го заливат с информация за чудодейни способи и лекарства, носи се славата на лечители с божествен ореол, само и само да му вземат парите. Нека да си го кажем направо – играта със здравето си е чиста проба “руска рулетка”.

Ще се радвам, ако сте ме разбрали правилно.

В следващите броеве ще публикуваме препоръки за индивидуален избор на храните, ще ви ориентираме в морето от хранителни добавки и метаболитни съставки, без реклама. Ще предложим най-ефикасните наши билки и други подръчни средства за  въздействие към отделни органи и системи в човешкото тяло. Рецептите за тяхната употреба можете да намерите в билкарските книги и друга подобна литература. Ако постъпят конкретни запитвания, можем да ви отговорим лично или чрез вестника.

 

Август 2007г.

Христо Христов

 биолог-изследовател

 

Wednesday the 25th. ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!