Печат

Безплодието

 

Причините за безплодието при хората са комплексни и се различават в значителна степен при различните жени и брачни двойки. Според медиците причината за стерилитета в 50% от случаите се обяснява със слаба сперма, 35% от запушени маточни тръби и 15% от бяло течение или други възпалителни процеси в женските или мъжките полови органи.

От гледна точка на биологията, щом мъжът и жената са родени здрави, щом през пубертета репродуктивните им системи са се развили нормално и ако не са се случили травматични увреждания, няма причина за безплодие. Счита се, че в този случай е налице дисбаланс в биохимичните процеси в целия организъм. Причината може да бъде ”отворен кръст”, ”детска” или “изместена” матка, стрес, несъответствие с биофизичните цикли, анемия и много други. Всичките тези причини са отстраними чрез хиропрактика, балнеология, сексуална култура, приемане на билкови и други метаболитни съставки, начин на хранене и поведение. Последното включва специфична хигиена и  подходяща гимнастика.

Информацията относно въздействието на билките върху плодовитостта е опасно неясна. Обстойният преглед на сведенията за използването на билките срещу безплодието показва, че в съвременната фитофармация много малко е направено по въпроса. Световната здравна организация натрупва през последните 30-35 години някакъв обем база данни, но достъпът до тях не е лесен. Нашите баби, обаче, са знаели как да помогнат при проблеми със зачеването. Техните знания и умения са пренесени и добросъвестно съхранени от наши фамилии знахари и лечители, но точните рецепти със съответните дозировки се пазят ревностно и се предават от поколение на поколение. Подобна е ситуацията и в моята фамилия. Въз основа на дългогодишния опит, предаден от баба ми и познанията ми за лечебните свойства на билките, ще посоча основните пътища към плодовитостта:

Отстраняване на тревогата и безпокойството, съпътстващи трудността по зачеването. Билките са: жълт кантарион, обикновен здравец, невен и маточина.

Ликвидиране на възпалителните процеси, предизвикващи бяло и други течения. Билките са: смрадлика, лайка, жиловлек, орех, водно пипериче, невен, полски хвощ. За промивки подходящи средства са: жива и мъртва вода, хлебна сода, хипермангановият калий и др. Помагат също парните седящи вани с ливадно сено, варена в мляко зелка и др. Много ефикасна е ваната с отвара от бял равнец или пелин. За вътрешно приемане се използват семената на лена, конопа, корите на бряста, цялото растение цариче, полският хвощ, корените на гръмотръна, розмарина, ментата, копривата, листата на малината и цветовете на детелината.

Могат да се пият и други билки с противовъзпалителен ефект, такива които тонизират (но не много) и укрепват стените на матката, но след консултация със специалист по лечебните растения.

Хранене. Трябва да се употребяват храни, стимулиращи кръвотворната функция. Храни, които доставят оптимални количества калий, магнезий, мед и витамин Е.

Контролиране на овулацията. Най-добре е да се спазват указанията на биолог – защото за различните хора е различно. Методът се нарича “лунацепция” и не е много познат.

Психотренинг. През цялото време да не се допускат съмнения или отчаяние относно настъпването на бременността.

                              

Христо Христов - биолог

 

Wednesday the 25th. ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!