Печат

ЗА ЖИВОТА - СЕГАШНИЯ

С благодарност към хората, които ме съпътстваха в тези преживявания!

 

Дълго  очаквах това преживяване! След  като се запознах с теорията  "Сугестопедия" на Георги Лозанов, заживях с мисълта за среща с този велик наш българин. И ето, че дългоочакваният миг дойде и ние с дъщеря ми Ева поехме към столицата. Благодаря за възможността да му стисна десницата, да го прегърна, да се докосна до сърцето му, да усетя добротата, която струи от него. Възторжен миг! Дай Боже, всекиму да изживее такава радост, да се докоснеш до жив класик в научната област, в която работи и да общуваш с него.

Исках да му предложа  моята и на приятелите ми помощ, за да стане по-достъпен  за сегашното поколение гениалният му  комуникативен метод на скритите в нас резерви, като направим интернет страница с неговите публикации и книги и издадем нова негова книга. Исках да му организираме представяне пред варненската общественост и за целта купих и подарих десет броя от книгата му "Сугестопедия - десугестивно обучение", издадена през 2005 г. на няколко варненски библиотеки, за да може хората да са запознати с теорията му. Организирах вечер, посветена на него в Духовен център "Слънце". Увлечена от моя ентусиазъм, дъщеря ми, която завършва музикална педагогика в Германия, реши да напише дипломната си работа на тема "Ролята на музиката в сугестопедията". Тя намери много книги, издадени в Германия на английски и немски език, свързани с неговата теория… Ние му засвидетелствахме любовта, уважението и преклонението си. Подадохме му ръка… Очакваме го!

ДА БЪДЕМ ВЪЗТОРЖЕНИ!!!

Посещението ни в София -14 май т.г., съвпадна с изложението на трите икони-светини за България в храм-паметника "Александър Невски". Това бяха иконите:  "Пресветая Богородица Троеручица", съхранявана в Троянския манастир; иконата на Божията майка от Бачковския манастир и иконата Света Богородица "Осеновица" от Рилския манастир. В сутрешните новини обявиха, че иконите могат да бъдат посетени само в този ден до 23 ч. И аз се запътих към храма, за да им се поклоня. Там вече имаше голямо множество от хора, дошли със същата цел. Опашката беше голяма, стигаща до булевард "Раковски" и аз заех своето място в нея. Заредих се с вода и с търпение и зачаках. Отначало всичко вървеше спокойно, хората си разговаряхме, изчислявахме колко  време ще ни е необходимо, за да стигнем до храма, обясняваха ми за възрастния човек, събиращ средства, за да изгради храм… но с минаване на времето, преминаващо в часове, с издигането на слънцето на небосклона и с жарките му лъчи, започна да се изчерпва търпението на чакащите-вярващи. Някои започнаха да реагират на прииждащите хора от задните редици, които преминаваха напред, покрай нас и ни изпреварваха, а ние оставахме все на едно място, а часовете преминаваха един след друг.

Близо до нас имаше момиче с патерици, което смирено пазеше реда си  и не пожела да опита да влезе в храма с предимство, а предимство единодушно се даваше на бременни, майки с деца, инвалиди… Имаше и много възрастни хора. Една жена, трепереща близо до мен, беше на 82 години и само нашите молби успяха да я накарат да отиде поне на сянка, докато наближи реда ни…Чуваха се и ругатни по българския род от българи и  чужденци - стоящият до нас европеец не спря да ги произнася до сами портите на храма. Чуваха се и гласове, напомнящи, че все пак сме пред храм и че трябва да бъдем добри, но те отекваха като гласове в пустиня. Отправяха се упреци към службите на реда, че не успяват да го въведат, въпреки усилията им…

И дългоочакваният миг дойде след шестчасово чакане. Ето ни вече в храма, а там ни очакваха наредени огради, покрай които трябваше да минем, докато стигнем до светините. Изненадах се, че  някои от чакащите хора вътре в храма, продължават да водят разговори по мобилните си телефони, а когато застанах пред иконите, трябваше да изчакам да им се поклонят гости с предимство, след което любезен полицай ме подбутна да побързам, за да преминат и другите хора. Запалих свещите си, взех ги в ръцете си и седнах в усамотение. Замислих се… има ли нещо, пред което ние хората да се смирим... щом днес това не успяха да сторят трите икони-светини в храма?... Може би пред СЪЗДАТЕЛЯ?... Вярвам, че ще го постигнем!

ДА БЪДЕМ СМИРЕНИ!!!

Следващият ден ми донесе нови преживявания, този път в храма на културата, Народната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий". За пръв път пристъпихме в нея, заедно с дъщеря ми. Любезен портиер ни обясни, че влизането става само с читателски карти и че за целта трябва да си предоставим личните карти, направихме го въпреки закона за защита на личните данни, платихме таксата и се отправихме към гардероба, където трябваше да си оставим личните вещи, обясниха ни че много книги изчезвали и затова било необходимо… и през това преминахме. Озовахме се в зала, пълна с чекмеджета, в които трябваше да открием търсените от нас книги, заредени с листчета, на които трябваше да напишем регистрационния им номер - велико преживяване, с още по-велико търсене. Отваряш десетки чекмеджета, прелистваш десетки листчета. Любезен надпис гласи, да не изваждаме чекмеджетата от местата им, но не е ясно как ще търсиш в чекмеджетата, които се оказват над ръста ти.

В крайна сметка успяваме да открием една от търсените книги, с помощта на служителка, която я открива в чекмедже с надпис, нямащ общо с търсената тема. Благодарим. Отиваме да я поръчаме, след което трябва да изчакаме 30 минути, за да ни я донесат. Продължаваме с търсенето, докато ни се завие свят. Решаваме да проверим в определената ни читалня, дали е доставена поръчаната от нас книга, не още я няма. Дъщеря ми решава да отиде в музикалния отдел, а аз решавам да я изчакам в барчето, отивам до гардероба, но ми обясняват любезно, че мога да си взема пари, но не и дамската чанта. Смирявам се. Оказва се, че в барчето местата са заети и на гардероба ми обясняват, че ако искам, мога да изляза навън да си изпия кафето, но без чантата си. Попитах - защо?. Отговорът беше, че ще си получа чантата, само ако служителките от библиотеката ми сложат печат на бележката. Изпълних и това нареждане. На портала попитах любезния господин, защо не е указан реда за ползване на библиотеката. Отговорът бе, че българинът не обича да чете и че за всичко трябвало да питам служителките. Един младеж ми обясни, че след осем години вече добре се справял в библиотеката, предложи ми помощта си (благодаря му), но аз вече нямах сили, за да се върна отново.

На кого служат библиотеките? На обикновените хора или на търсачите на силни усещания? Трябва ли в библиотеката да се чувстваш, като "Алиса в страната на чудесата"? И защитавайки с право съхраняването на книгите, собственост на библиотеките, трябва ли да се нарушават правата на хората, искащи да ги ползват?... Това ли е начинът да съхраним книгите, гледайки на всички хора като на потенциални нарушители? Трябва ли да се чувстваме виновни?...   

ДА БЪДЕМ СВОБОДНИ !!!

Щях да завърша така усещането си на живота през тези дни, ако не се бяхме събрали приятели от София, Варна и Стара Загора на Спасовден. На тази среща една от приятелките ни пристигна мокра - днешният ден бе дъждовен, а тя през цялото време била пред храма в дъжда, след като удължиха до петък срока за пребиваването на иконите в храма. Сподели ни едно съвсем друго преживяване. Дъждът не станал причина за отказване на чакащите и силното им желание за поклонение. Напротив, това ги сплотило - сбирали се под чадърите, подавали си ръце, за да прескачат локвите, водели тихи разговори, подкрепяли се духом, за да издържат до край. В храма и тя изчакала хора, въведени с предимство, но пък и позволили да се докосне до иконите, да остане по-дълго време. Благодарих и за споделеното! Зададох си поредния въпрос: Възможно ли е само различното време, подвластно на различни стихии, да предизвика различно поведение у хората? Аз преживях моите усещания в един жарък ден, подвластен на СЛЪНЦЕТО. Приятелката ми преживя своите усещания в един влажен ден, подвластен на ВОДАТА…  Можем ли да бъдем добри… въпреки условията?

ДА  БЪДЕМ  ДОБРИ!!!

 

С много любов! Елена

 

Saturday the 17th. ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!