Печат

- Утре е денят на земята, мило детенце - 22 април! Искаш ли да послушаме птичките в гората и да се погрижим за нея?

- Искам да ми е цисто! - каза детенцето и ние се озоваваме с още 29 чичковци и лелички на последната спирка на автобус 29 - Аладжа манастир.

Зелено - Пролет е! Вдигаш възторжени очи към короните на дърветата и от там те приветстват разноцветни... найлонови торбички, висят си, вятърът ги дю-у-у-ха! Весело е!

Чакаме да се съберем около коритото на чешмата...

- Какво е това вътре във водата? - пита детенцето.

- Познай де!

- Ботушче... обувчица, найлонче, капачки, парцалче... Тук ли си живеят? А как дишат?

- Остави това сега, хайде да се разходим около чешмата, докато чакаме.

- Виж, виж - намерих си празна бутилка! Има още и още, има много. Ела, ела! - вика детенцето и аз слагам ръкавиците и отивам. Иска ми се да не бях го довеждала въобще... там е клоака: загнили дрехи, хартии, найлони, опаковки от вафли и чипс, гуми, бутилки, шишета... Зеленината се е провряла с виталния си инстинкт между мръсотията. Цистим - 29 доброволци, дето отдавна не са хвърлили и един боклук на земята... А от мястото на махнатите мръсотии въздъхват бледожълтите стебълца на освободените растения. Цистим. Пълним чувал след чувал. Не се свършва. Същото е покрай пътя... В стомаха ти нещо се обръща...

Дойдоха водачите на “Природен парк Златни Пясъци” - разделяме се на два маршрута. Запасяваме се с много найлонови чували и поемаме.

500 метра... километър... едва напълваме половин чувалче! Що за мистификация?! Водачът ни обяснява, че ученици са идвали предния месец и са чистили по тези маршрути. Мисля си: “Пак децата, пак те събират боклуците на възрастните!”. Стигаме до Ковшак чешма. Приятно е. Можеш да усетиш гората. Спокойно е. Зелено е. Детето шари наоколо: “Ела, ела!” Зад храстите - колекция от бутилки, бурканчета от лютеница, кутии от цигари, консерви... Но всичко е оплетено в бодливите лиани на къпините. Докато го извадим от този бункер - за всички участници беше изпитание на волята, сръчностите и ината ни.

Продължаваме. Чисто е, но ние вече сме подозрителни. Не напразно: този път купчина от поне два камиона строителни отпадъци. “Някой си е сменял плочките” - заключава детенцето - това ще скъса найлоновите ни чували, нали?

- Да, давай нататък.

Чисто е... ама не вярваме. И правилно:огромно бунище в един дол. Това вече надминава въображението. Изглежда някоя почивна станция с камиони е изхвърлила отпадъците на почиващите интелигентни хора, събирали старателно всичко това в кошчетата на почивния дом. Безсилни сме... всичко това не може да се побере в малките ни чувалчета. На човек му се ще да вие... Безсилни сме.Тук може да почисти само някой от ранга “Община Варна”.

Отвращение се надига към човешкия вид. Качен на автомобили, той може да донесе всичко това (което събрахме и не събрахме днес), да го изпразни и... Толкова ли е трудно да си го сложи обратно в колата и да го изхвърли в градския казан за боклук?!

- Толкова ли е трудно?

- Не е! Ама не ще!

- Защо бе-е-е? Искам да ми е цисто!

Същото искам и аз, и всички, които многократно участват в проявите на Духовен център “Слънце”. В организацията на почистването, освен Елена Икономова се включи и Христо Иванов, редакторът на в-к “Дядо Йоцо гледа”, както и служителите от Природния парк. Поклон и благодарност на хората, които вложиха труд, на тези, които осигуриха храна и транспорт, на всички, които подкрепиха делото - Ангелина Шикова, Ани Георгиева, Боряна Шикова, Велина Арнаудова, Валентин Желев, Гиргин Стоянов, Галина Петрова, Дритон Сюлеймани, Даниела Александрова, Ева Икономова, Елена Икономова, Кирил Стоянов, Карина Динкова, Кристина Борисова, Недко Миланов, Петър и Светла Донкови, Симона Димитрова, Севдалина Дончева, Софка Василева, Таня и Темелко Темелкови, Таня Христова, Тони Икономов, Христо Христов и др.

200 човека бяха казали, че ще дойдат днес, ама тая събота беше “работна”. Така се събират четири свободни дни, та повече чичковци и лелички да излязат сред природата да си хапнат край живия огън и това, дето 29 човека днес го махнахме от гората - да бъде възстановено! А иначе хубава е нашта природа българска, а пък планетата ни - още повече! Докога ли ще ни траеш, мила Земьо? И дали въобще ще ни изтраеш – нас, дребните човечета, дето сме решили, че жестът на твоята щедрост ни се полага, а сме забравили за силата ти... Че ако само решиш да се обърнеш “на другата страна” и... няма да има и спомен от нас...

И добре, че са такива, като всички работещи в “Природен парк Златни Пясъци”, начело с госпожа Юлия Тамбуркова. Тя с много любов ни показа макета на парка и разказа с толкова ентусиазъм за бъдещите инициативи в него, за “Еко училището” през лятото, за това колко много птици, животни и уникални растения са намерили своя дом тук - в нашата Варна, в нашата България...

 

Ели Костадинова

 

Saturday the 17th. ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!