Печат

Отново е пролет! Подходящо време за работа сред природата. И дейността на нашия център, свързана с нея, е най-ползотворна сега. Първо дарихме цветни храсти и цветя на ДГ”Иглика”, в кв.”Виница”. Директорката на детската градина г-жа Темелкова е жената, която се грижи дворът да е добре оформен и с богата растителност. Всяка година тя прибавя в него нещо ново, екзотично. И малчуганите, които раснат сред тази красота, полагат грижи за нея. През миналата година ние им дарихме дървета – албиции, които те посадиха. На едно от мероприятията в детската градина, посветено на водата, се запознахме с хората, грижещи се за Природен парк ”Златни пясъци” край Варна и така възникна идеята за организиране на почистването му на 21.04. 2007г., във връзка с деня на Земята – 22 април.

Всички хора, които се включват в дейността на ДЦ “Слънце” са с богати сърца, горящи от желание да творят добро. Една от тях е Таня Христова. Отраснахме заедно и познавам добре нейния житейски път. Всичко, с което се захване тя, се получава прекрасно. Дали ще бродира българска шевица или ще оформя средата, в която живее и работи, дали ще приготвя вкусни гозби или ще шие костюми за поредното тържество в детската градина, всичко е изработено с много любов и с усет за красивото. Този път тя сама организира залесяването в двора на ДГ ”Крилатко”, в която работи. Проявата се състоя на 14.04.2007г. и част от работата беше свършена предварително. Родителите, които нямаха възможност да присъстват на събитието в съботния ден, бяха изкопали дупки за дърветата, които щяхме да засадим в този ден. А ние посадихме 22 дървета – 20 албиции и две туи. Отново заедно – деца, родители, учители и доброволци. Справихме се много бързо, с много любов, ентусиазъм и желание дворът на детската градина да стане още по-красив. Таня ни разказа, че по време на построяването на сградата, наоколо е било голо поле. Огромните дървета, които растат в двора, са посадени след това. Пожелахме си и нашите дървета да пораснат големи и красиви, а за тях от днес нататък ще се грижат малките ни приятели от ДГ ”Крилатко”. Всяко дете ще има шише в шкафчето си и всеки ден, излизайки на двора ще го пълни с вода, за да полее своето дръвче. Така заедно ще раснат, грижейки се един за друг - детето ще полива дръвчето, а пък дръвчето ще му дарява кислород, красота и емоция. И този път хапнахме вкусна българска погача. Направихме си снимки за спомен от този прекрасен трудов ден.

След това всичките ни усилия се насочиха към следващата проява – почистването на Природен парк ”Златни пясъци”. Този парк е един от най-старите в нашата Родина. Защитена територия е от 1943 г. Намира се на 17 км. североизточно от гр. Варна. Най-високият връх в него е Чиплак тепе - 269 м. Релефът е хълмист, а дърветата са широколистни – дъб, габър, клен, липа и др. Най-стар е двестагодишният чинар със своите 23 м. височина и 4 м. обиколка на ствола. В посока към морето се спускат стръмни била. По-характерни са Горно Герме, Чиплак тепе, Калето и Бялата стена. Защитената територия създава благоприятни условия за живот на диви свине, сърни, костенурки, лисици, катерици, жаби… Птичето царство е представено от 80 вида птици. Природният парк разполага с прекрасен посетителски център, а хората работещи в него са с богати души и сърца, и отдават всичко от себе си за опазването и защитата на природата. С организирането на Зелени училища, тези добродетели достигат до сърцата на децата, учещи в тях.

Правителственото решение, че съботният ден ще е работен за страната, попречи на част от работещите доброволци да се включат в почистването на парка. Но групата ни от 29 души бе бойна и успя да се справи с почистването на екопътеките, през които ни преведоха служителите от парка. Благодаря на всички ви! Обичам ви! Някои от доброволците ни си взеха почивен ден, за да участват в почистването, други промениха програмата на ангажиментите си – дълбок поклон! Изпратихме над 130 съобщения, поставихме афиши на всички места, в които сме организирали доброволни прояви, приготвихме обяд за 200 човека, доведохме гайдар, който свири за доброто настроение на участващите… Ние правим всичко ДОБРОВОЛНО и с много ЛЮБОВ и се съобразяваме с възможностите на хората, творящи ДОБРИНИ.

На 28 април организирахме залесяване в две съседни варненски училища: ОУ”П.Р.Славейков” и помощно училище “Братя Миладинови” в централната част на град Варна. Доброволците се разпределихме в две групи. Всеки пое задачите си по засаждането на дървета, храсти и цветя. Посадихме отново туи, покрай оградата на училище “П.Р.Славейков”, за да изградим зелена стена, пречистваща въздуха. Красивите албиции, които засадихме в двете училища, като пораснат ще осигурят прохладна сянка за малчуганите, а като разцъфнат ще радват децата и ще красят двора на училището. Директорката на ОУ”П.Р.Славейков” г-жа Петрова организира участието на деца и родители в проявата ни. Предварително те бяха поели ангажимент да изкопаят терена, да подсигурят вода за поливането на растенията и да изнесат програма – поздрав за участващите. Ние осигурихме посадъчния материал, торовете, както винаги и за този ден бяхме приготвили за децата сандвичи и вода, а на артистите поднесохме вкусна погача с гърненце мед и здравец, с пожелание да раснат здрави, в любов и сладки преживявания.

В помощно училище”Братя Миладинови” залесихме без участието на децата, но си обещахме, че ще направим заедно с тях следващото ни залесяване, когато осигурим достатъчно дървета – туи, за да направим и в тяхното училище зелена ограда, пречистваща въздуха в двора му. На това залесяване имахме гости от град Велико Търново. Те преживяха заедно с нас радостта от осъществяването на поредната ни добрина. Пожелаха си и те да създадат такъв център в техния град.

Благодаря на всички, които се включиха в проявите ни! Заедно успяхме да свършим всичко това!

 

С много любов! Елена

 

Saturday the 17th. ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!