Печат

Опитвам се да мисля в една посока, но ми е трудно. Мислите ми се пилеят по белия лист, искам да кажа много неща, но кое по-напред. Може би това, че от няколко години животът ми се промени до неузнаваемост. Опитвам се да се докосна до всеки осъзнат миг, да го преживея отново и отново. Понякога се питам дали всичко това ми се е случило или е някакъв вълшебен сън. Чувствам се като героиня от приказките. Ту се виждам в една от тях, ту в друга… и се опитвам да остана в така наречената реалност.

В последно време сърфираме в живота с моите приятели. Опитваме се да живеем планово, но се оказва, че плановете, с които замръкваме, се променят до сутринта и се оставяме на течението да ни води там, където в момента сме необходими. Така се срещаме с невероятни хора, на фантастични места и животът ни придобива все по- приказен вид. По този начин се запознахме с Жанет, Нина, Румяна, Оля в родопското село Павловско, а усещането ни беше, че сме се познавали винаги. Дните, в които бяхме заедно, се чувствахме като едно семейство, в което всеки си има определени задачи, а като цяло от него бликаше хармония и любов.

Всеки от моите приятели е невероятен човек и аз им се възхищавам искрено. Жанет е истинско слънце за възрастните хора, живеещи в с. Павловско. След това течението ни отнесе на Рилските езера и за кой ли път, изпитвайки възторг от красотите на родината ни, се чудя как са успели поетите ни да я възпеят с толкова малко думи, казани точно, с много любов. И знам, че аз не бих могла да го направя, защото срещайки се с прекрасното в живота, изпадам във възторг, от който дъхът ми спира, мислите и думите ми секват. Благодаря ви, поети!

В подножието на Рилските езера се запознах с Анета и Николай, едно семейство, което крепи духовността в “Горната земя” и техните приятели Живка и нейният съпруг, живеещи в Америка. Живка изпълни вечерта ни със светлина и любов, като първо приготви вечерята ни, а след това сподели с нас своя път в живота. Очарова ни с всеотдайността и доброволната й грижа за възрастните хора в един пансион, с творчеството в нейните картини. Тя на практика ни показа, как когато човек отвори сърцето си, извървява най-краткия път към Създателя. На Рилските езера се срещнахме случайно с наши приятели от град Стара Загора и изживяхме прекрасни мигове.

Стоя, наблюдавам хората отстрани и им се възхищавам, колко са прекрасни и се питам, какво ни пречи да влеем уникалността си в реката на живота? И не откривам никъде другаде отговора, освен в липсата на увереност. Съмненията ни обгръщат отвсякъде. Неувереността в нашите умения и способности ни отвеждат в други посоки да търсим прекрасното, някъде там далече в бъдещето, някъде извън, а не вътре в нас. И си мисля, колко е близко и възможно щастието ни, ако си повярваме, че ние можем, че ние умеем да го сътворим, стига да го пожелаем.

Историята ни показва през колко трудности е преминал човешкият дух, за да се усъвършенства. И ако сме искрени ще си признаем, че на предците ни също не им е било лесно, но те са успявали да намерят подкрепа във вяра, религия, убеждения. И се удивявам на идеята за сътворяването на читалищата, като духовни центрове. Как те, читалищата, са устоявали на времето, независимо от трудностите и как днес повечето от тях пустеят, въпреки че имаме по-големи материални възможности за поддържането им. Повечето от нас имаме спомени, свързани с тяхната дейност. Едни са ползвали библиотеките им, други са участвали в съставите им за художествена самодейност, трети са организирали живота им. А сега повечето от тях са забравени, повехнали, притиснати от новото строителство и от новия ни начин на живот. Стоят безмълвни и притискат съвестта ни.

А колко необходими са ни днес, в това забързано време, когато и ние се чувстваме празни и объркани от динамиката. Бихме ли могли сега да си подадем ръце и заедно да възродим нашите читалища и в тях да продължим традицията да сбираме българщината, така както са го правили предците ни? Аз вярвам, че много от Вас мислят в тази посока и че можем по места да се организираме - тези, които желаем да го постигнем. Който желае да се включи в тази инициатива, нека се обади, за да можем в най-скоро време да възродим и обновим нашите духовни средища.

Елена

август, 2006 г.

Saturday the 17th. ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!