Печат

Животът на планетата Земя е едно училище, в което можеш непрестанно да се учиш от разтворената книга на Природата. Всичко е толкова лесно, просто, ясно и възторжено. Минаваш през живота с отворени сетива, с безгранична любов и с безусловна вяра. Наблюдаваш движението в развитие и се учиш от всичко и от всички. Училището е отворено винаги за тези, които желаят да се учат - няма напрежение, предварителна подготовка, приемни изпити, необходими средства и субективни оценки.

Просто вървиш, наблюдаваш и се учиш, а учението е леко и приятно сред дивната красота и уюта на природата. Няма определени часове, нито биене на звънец, нито строг учител – когато пожелаеш, отваряш сетивата си и започваш да възприемаш. Природата е много добра учителка, защото няма предпочитания към нито един ученик – просто е разтворила страниците си. Пълна свобода на избора – разлистваш страниците и пиеш вълшебни познания. Изказът е достъпен за всеки един. Няма високопарни изрази, определения, не е необходим речник, нито чужд език, за да разчиташ това, което е искал да каже Създателя. Всичко е достъпно за всеки един – каква велика справедливост!

А ние успяхме ли да съградим този модел в нашите, човешки училища? Защо природата не налага никакво насилие над нас, когато ни учи, а ние ставаме жестоки, когато обясняваме високомерно, неясно и оставаме неразбрани? Защо налагаме ред, правила, закони… които след това се чудим как да нарушим, заобиколим, прескочим. Не е ли по-добре да си дадем свободата, която ни е дал Създателя, въплътявайки ни в тези прекрасни тела?

Всеки по своему е уникален и е дошъл на Земята да разкрие и сподели своята уникалност с уникалността на другите свои братя и сестри и по този начин да допълни необходимите елементи, които правят цялостен света. Всеки е необходим със способностите и уменията, които са заложени в него. Уменията и способностите са различни, но само сбирайки ги, можем да получим едно хармонично цяло. Затова е много важно всеки да намери своето място в това единно цяло.

В последно време толкова сме се забързали, без да знаем накъде и защо, че вече не ни остава време да се огледаме наоколо. Високата скорост носи невероятно усещане за движение, но сте забелязвали, че когато се движим с много висока скорост, природата около нас се слива, докато се получи една плътна стена – няма ги отделните части от нея – всичко се слива в едно, благодарение и само на високата скорост. Може би затова не забелязваме вече природата и процесите, които протичат в нея. Нямаме време да им обърнем внимание. Нищо, че наводненията стават все по-чести и по-чести. Ние си имаме достатъчно проблеми на главата, че да се занимаваме и с нея. Който има време да се занимава – ние нямаме нито време, нито средства. Благодарение на това мислене оставяме и жилищните блокове в окаяно състояние – гледката е ужасяваща. Така е и в училищата, читалищата, кварталните паркове и градинки и детските площадки, но ние бързаме, не ги забелязваме, нямаме време за тях…

А закъде бързаме, всъщност?!? Не е ли най-важната ни задача да съхраним и опазим живота на нашата планета Земя? И ако днес с тази задача не могат да се справят еколозите, не е ли редно всички заедно да го направим? Спомнете си завета на кан Кубрат. Заедно сме силни и можем да постигнем всичко! Поотделно сме слаби и животът лесно ни прекършва. Аз съм една обикновена жена, която иска да помогне за подобряването на живота с обикновени действия, с обикновени методи и средства, с участието на всички, които носят добродетелта в сърцата си и искат да я споделят с другите. Защото всеобщата радост е по-силна от радостта, която изживяваме поотделно. Аз не съм вълшебница и няма да сбъдвам нереални мечти, а ще сътворявам потребности в живота ни, без които не можем. Аз обичам и уважавам всички и всичко. И се прекланям пред доброто, направено от нашите предци. Ние сме различни – духовни, материални, учени, прости, емоционални, темерути, добри, лоши. Но всичко, което ви изредих, са само определения, стоящи пред името човек. И тъй като аз се уча непрекъснато от процесите, протичащи в природата, забелязвам невероятното разнообразие на растителния и животинския свят и тяхното хармонично съществуване и се запитвам – как успяват те? Нали не се развиват в цивилизация? Нали не се учат в престижни университети? Нали не пишат закони? Как става така, че те се справят, а ние с всичките усилия, които влагаме в живота си, не успяваме? Мисля, че определенията, които си поставяме пред името човек, ни разделят и противопоставят. А ние сме преди всичко хора, създадени с много любов от Създателя и сме божествени и уникални… но сме различни. Така, както са различни растителните видове, но заедно представляват флората на планетата Земя, така както са разнообразни животните, но заедно образуват фауната. Така сме и ние човеците, само заедно образуваме едно хармонично цяло. За да може часовникът да отмерва точно времето, е необходимо и най-малкото винтче в механизма му.

Всеки един от вас се е убедил в живота си, че сам се справя трудно в изпълнението на поставените си цели. Че в реализирането им са участвали много хора и обстоятелства. Прави ми впечатление в срещите, които провеждам, че първото, което ме питат е: “Откъде ще дойдат парите?” Но светът е съществувал и преди появата на парите и след тях ще съществува, защото те са само средство за постигането на целите, които си поставяме ние, хората. Човекът е божествена същност и е много повече от парите и ми е болно, когато някой се отъждествява с тях. Опитайте се да погледнете нещата отстрани и си спомнете казаното: ”Човек – това звучи гордо!” и се огледайте около вас – така ли ви изглеждат хората, които срещате по пътя си. Щастливи и одухотворени лица ли виждате или повечето са навели глава и забили поглед. Правили ли сте аналогия, как изглеждат животните в природата и как изглежда човекът. Много съм се удивявала, колко гордо е вдигнала глава кокошката, как важно крачи пуякът, какво достолепие има лъвът, каква сила излъчва орелът, а каква смиреност има кравата.

Каква радост блика от малките животни, които растат в природата. Те нямат къщи, осветление, отопление, пари, коли, а живеят щастливо живота, който им е отредил Създателя. Не мислите ли, че животът стана много сложен и вече ни е трудно да го носим на гърба си? Затова структурата, която ви предлагам да изградим, е съвсем обикновена. Подаваме си ръце всички, които желаем да творим добро, набелязваме си целите, които трябва да постигнем и сроковете за изпълнение. Обявяваме проявите в интернет страницата на духовен център “Слънце”, във вестника ни, отпечатваме листовки, които ще разпространяваме в определените райони, публикуваме телефони, на които желаещите ще се записват, кой с какво ще се включи в проявата. И така заедно ще възстановяваме читалища, паркове, градини, детски площадки. Нашите прояви ще бъдат съпроводени от тържества, танци и така тези дни ще бъдат запомнящи се бисери за всеки един от нас и ще осмислят дните ни.

…И така заедно ще се обичаме, ще се грижим един за друг, за да може животът ни да бъде щастлив сега – днес, защото ние сме живи днес и трябва да се опитаме да заживеем по-добре днес, а не утре, когато няма да можем или няма да сме живи.

Днес живеем в този прекрасен свят, на тази красива планета Земя и днес е нашето време – утре може да е късно. Искам да се радваме на живота сега! Искам сега да са щастливи хората около мен, искам лицата на всички деца да са огреяни от светлина, а детството им да е пълнокръвно с живота, който им осигуряваме ние, възрастните с много любов, защото всеки от нас е значим в това велико творение живот.

Ние сме различни, но в това е очарованието на този свят. Погледнете в природата и вижте какво разнообразие блика от растителния и животинския свят, но те не си пречат помежду си, а съжителстват в прекрасна хармония. Нека пренесем тази хармония в нашия човешки живот, в нашите отношения и да станем щастливи сега!

 

8 април 2006г.

Елена

Saturday the 17th. ЗАЕДНО МОЖЕМ ВСИЧКО!